Nu är vi på gång!

Arbetet med att anlägga vårt fibernät har tagit ett steg till i och med att alla nödvändiga avtal blivit klara under våren och att vi har fått tag i en entreprenör som kan göra grovjobbet med att gräva ner alla de slangar fibern skall ledas igenom. Vi startar med Etapp 1 som innefattar sträckan Sandryd –Dyrenäs samt grävning till fastigheterna  i Dyrenäs. Start är beräknad till första veckan i september. Så nu är det verkligen dags att hoppa på för i efterhand blir det svårare och därmed dyrare.

Vårt egna nät
Vi i styrelsen har märkt att många vi har talat med inte förstått att det vi, medlemmarna, i föreningen som äger fibernätet vi håller på att skapa. Detta betyder att vi faktiskt betalar till oss själva för att gräva ner fiber och inte till något stort börsnoterat bolag.

Stämma
Årets stämma hölls den 22 juni i Sockengården. Styrelsen informerade medlemmarna om det gångna årets arbete och om planerna för framtiden.  Jan Gottberg, Lövvik  valdes in som ny ledamot i styrelsen. Annika Rutström , Ellringslätt är nu föreningens kassör. Annika är civilekonom och har jobbat med bokföring och redovisning i många år.

Har ni frågor om just Etapp 1, Dyrenäs, kontakta Stefan Kaltén i styrelsen för mer info.

20131011_111614

2 tankar på “Nu är vi på gång!

 1. Hej, jag har några frågor om det fortsatta arbete:
  1. Vem driftar fibernätet om vi äger det själva? Vem fixar om det grävs av?
  2. Vad ingår i det skattade priset på 25-30kkr? Är det endast anslutning till tomtgräns?
  3. Har vi nån leverantör som kan dra in i husen och installera boxen? Kostnad?
  4. Hur termineras fibern som dras fram, är det en rulle med rätt kontakt så man kan ansluta själv till en box?
  5. Har vi kontaktat nån tjänsteleverantör för bredband, tv, telefon? Tillkommer nån anslutningsavgift?

 2. Hej Thomas,

  1. Tanken är att vi skall gå ihop med vår grannförening Fotskäls fiberförening, och tillsammans drifta detta. Vad gäller avgrävning så antar jag att du menar vem som betalar för att fixa den avgrävda kabeln och då är företaget/privatpersonen som grävt av den.
  2/3. I priset ingår färdig inkoppling i hus, dock får medlemmen själv bekosta eventuell nergrävning av slang på egen tomt, detta då det kan variera väldigt från tomt till tomt.
  4. Man säger att man ”drar fiber”, men egentligen drar man fram en slang in i varje hus och sedan ”blåser” man in fibern från kopplingsnoden (där all inkommande trafik finns). Sedan svetsas en ”kontakt” på fiberns ände så man kan koppla in den i fiberkonvertern och sedan routern.
  5. När vi går ihop Fotskäls fiberförening så kommer vi att utnyttja deras avtal dom har med sin leverantör. Det är ett paket med internet, tv och telefoni till mycket bra pris. Det tillkommer ingen extra avgift för anslutning, detta är med i totalpriset.

  Mvh Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s