Aktivering och inkoppling

Aktivering

Det visade sig att man själv måste aktivera internet när väl fibern är inkopplad (TV-boxen aktiverar Transtema när dom är på plats). Lättast är att man går in här: https://www.telia.se/privat/bredband/kollektiva-tjanster
Väl där inne trycker man på ”AKTIVERA” (grön), fyller i de uppgifter som behövs (personnummer, gatuadress, telefon mm). Notera: Vissa adresser vill Telia ha med område i gatunamnet, tex ”Sandryd gatunamn…”
Sen skall internet börja fungera efter 15-30 min, dock kan routern behöva uppdateras vilket kan ta upp till 1-2 timmar (!). Om inte internet kommit igång efter 2 timmar, gör alla apparater strömlösa i 1 minut och koppla sedan in dom igen. Fungerar internet fortfarande inte efter 2 timmar till, kontakta Telia.

Man kan även ringa Telia på 90200 / 0771-99 02 00 och be dom aktivera det, men vissa på Telia förstår inte vad dom skall göra så vi rekommenderar att använda länken ovan om man kan komma åt internet (via smarttelefon funkar utmärkt).
Några medlemmar har inte fått det att fungera fastän det är aktiverat via telefon/länken ovan, och när dom sedan ringt Telia har Telia sagt att det skall vara klart om 2-3 dagar. Då dessa dagar inte gått när detta skrivs, vet vi ännu inte om det kommer att fungera så som Telia sagt.

Inkoppling

När väl fibern är aktiverad kopplar man in Routern i mediakonvertern och sedan TV-boxen i routern, se bild nedan (klicka på länken under bilden för att få en större bild).
Special: Om man använder en annan router än den från Telia (eller vill koppla in TV-boxen i fiberkonvertern) så skall TV-boxen kopplas in i port 2 på fiberkonvertern.

Notera att nätverkskablarna (Cat5e/Cat6) mellan fiberkonverter -> Router -> Tv-Box kan vara mycket längre än på bilden, men jag kopplade in så här för att visa det överskådligt.

Inloggningsuppgifterna till Wifi (trådlösa nätverket) står bak på routern.

Prylinkoppling_s
Klicka här för en större version

Annons

1 tanke på “Aktivering och inkoppling

  1. Vill gärna veta om någon med större framgång än vi lyckats installera trådlös bredbands-tv. Vi har kompletterat med en sk repeater Technicolor 0130 inhandlad på Telia. Den skulle enligt säljaren trådlöst ta emot signal från routern och sedan kopplas till tv-boxen och via Hdmi-kabel. Det fungerar inte. Telias support har inte förmått hjälpa oss.
    Vi har inga problem med det trådlösa internetnätverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s