Information

Vad är fiber?

I en fiberkabel sker överföring med hjälp av ljus genom en tråd av glas eller plast. Det är en teknik som är avsevärt snabbare och mer driftssäker än de gamla kopparledningarna. Genom fibern är det möjligt att ringa, surfa på internet och se på TV samtidigt.

Fiber

Regeringen har som målsättning att år 2020 ska 90% av Sveriges hushåll ha tillgång till fiber.Det är ett teknikskifte som går att jämföra med dragningen av elektricitet och precis som då behöver vi på landsbygden bilda föreningar för att få tillgång till tekniken.

Varför ska man ansluta sig till östra Tostareds fiberförening? 

För dig som inte använder dator. Det handlar om mer än bara datorer. Under de närmaste åren kommer Telia att avveckla delar av sitt kopparnät. Det innebär att man antingen får ringa digitalt eller använda mobiltelefon. Här är östra Tostared särskilt utsatt eftersom västra Tostared och Fotskäl anslutit sig till fiber. Även om det inte är intressant för dig så ser det annorlunda ut för kommande generationer. För dagens unga är det självklart att kunna vara uppkopplad via datorer och smarta telefoner. Det innebär att det blir lättare att få med sig barn och barnbarn till fritidsboendet om det finns fiber. Är du äldre så tänk på att larm, t ex trygghetslarm, allt oftare är digitala.

 För dig som nöjer dig med mobilt bredband. Det mobila nätet är utbyggt till viss del men fungerar sämre ju fler som använder det. För fiber finns inga sådana begränsningar. Man räknar med att det är fiber som kommer att gälla i framtiden och för avsevärd tid.

För dig som ska sälja ditt hus. Fastighetsbyrån rekommenderar alla som ska sälja att ansluta sig till fiber. Huset blir mer lättsålt och investeringen betalar igen sig. Tostared är en attraktiv ort för många stadsbor, men blir mindre attraktivt om man är van vid 100 Mb och kan få högst 8 Mb. Särskilt om grannhuset har fiber men inte det man är spekulant på.

För dig som tycker att det blir för dyrt. Om man ansluter sig till föreningen blir det billigare ju fler vi är. Alla hushåll betalar samma avgift. Investeringen betalar igen sig på några år och innebär en värdeökning på huset. Däremot riskerar man att det blir dyrt är om man avstår att ansluta sig och sedan vill göra det i efterhand, eftersom man då får betala den faktiska kostnaden själv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s